Het Mannschaftswunder - Waarom de Duitsers de besten zijn

Het Mannschaftswunder - Waarom de Duitsers de besten zijn

Duitsland boven alles

Met welke gemengde gevoelens je er ook tegenaan kunt kijken: het is een feit dat de Duitsers favoriet waren voor het behalen van de Europese voetbaltitel en het is onloochenbaar dat die Mannschaft die favorietenrol geheel en al waarmaakt.

Raf Willems wist al langer ‘waarom de Duitsers de besten zijn’ en schreef er HET MANNSCHAFTSWUNDER over. Dit boek, half mei in de aanloop naar het EK verscheen, is momenteel actueler dan ooit. Stomen ze donderdag (via Italië) door naar de finale van aanstaande zondag? Raf Willems is daarvan in elk overtuigd. En hij heeft zijn argumenten.


Deze lofzang op Die Mannschaft is origineel en informatief- Metro

Het is een enthousiasmerend boek over een titelfavoriet. Vol met wonderlijke taal en onnavolgbare een-tweetjes. –Volkskrant

Willems neemt zijn lezers mee op een mooie, avontuurlijke tocht – NRC Handelsblad

Het historisch besef van Willems is lovenswaardig - Parool
Voetbalnatie Duitsland: Het land van Beckenbauer, het land dat Özil baarde

De Bundesliga is booming. Sinds het WK van 2006 waait er in Duitsland een nieuwe wind in het voetbal. Voorheen was het Duitse voetbal saai, degelijk, gericht op collectiviteit, kracht en laufpensum. Maar sinds de jeugdopleidingen door de ‘voetbalzomerdroom’ van 2006 floreren, wordt het Duitse voetbal weldadig gevoed door techniek, snelheid, intelligentie en improvisatie.
In Het Mannschaftswunder laat Raf Willems zien hoe dat in zijn werk is gegaan en duikt hij bovendien in de geschiedenis. Zijn betoog brengt hem op allerlei verrassende zijpaden, zoals het Duitse vrouwenvoetbal, de joods-humanistische voetbalvisionair Walter Bensemann, de krankzinnige voetbalfinale van Bern (1954) en de historische avond van Wembley (1972), maar uiteraard ook bij het vrije voetbalconcept van Bundestrainer Joachim Löw en zijn multiculturele mannen: van Özil en Khedira tot Gomez en Boateng.

Voor de echte kenner!

Geen enkel land boekte zoveel WK-ereplaatsen als Duitsland sinds het in 1954 de eerste wereldtitel won.

Raf Willems ontving voor zijn vorige boeken vier sterren van de Volkskrant en het Algemeen Dagblad.

Raf Willems (Lier, 1960) is auteur van talrijke voetbalboeken, onder andere Kan voetbal de wereld redden? (2004) en Vijftig jaar Europa Cup (2005). Verder schrijft hij sportverhalen voor Vlaamse en Nederlandse kranten, websites en tijdschriften. Hij is adviseur van de KNVB-stichting Meer dan Voetbal en van Beltomundial WK 2018.

Raf Willems | Het Mannschaftswunder | € 19,95 | ISBN 978-90-295-8346-6 | BESTEL | Bestel als e-book (€ 15,99)