The School of Life

The School of Life

The School of Life - LIFE! Spectaculair denkfestival

The School of Life is een nieuwe reeks van zes boeken over de grote vragen van het alledaagse leven, die op 7 september 2012 is verschenen. De Engelse The School of Life is mede opgericht door de bekende filosoof Alain de Botton. Zij zijn begonnen met een grensverleggend experiment; de publicatie van een reeks intelligente, goed geschreven zelfhulpboeken. Samengesteld door een aantal toonaangevende denkers op het desbetreffende vakgebied. De serie behandelt de onderwerpen seksualiteit, geld, werk, digitalisering, emotionele ontwikkeling en hoe je het verschil kan maken.

Brandstof en The School of Life brengen op 1 december hun beste filosofische programma’s en sprekers bij elkaar om je aan het denken te zetten over herkenbare uitdagingen van het moderne leven. LIFE! is een nieuw en uniek festival dat als doel heeft je leven te verfrissen met praktische inzichten.

Nieuwe meesters van het denken, zoals Alain de Botton, bieden je, in een dag vol presentaties, interviews en interactieve sessies, helderheid in denken over thema’s van het alledaagse leven. Denk aan werk, geld, ambitie, techniek, seks en een gelukkig gemoed. Je krijgt praktische inzichten mee en doet inspiratie op om er het beste en mooiste uit je dagelijkse en professionele leven te halen.

1 December Beurs van Berlage! Kijk voor meer informatie op de website van Brandstof

Er is ook een filmpje gemaakt, speciaal voor het festival! Klik hier om deze te bekijken.

Alain de Botton – Meer denken over seks
Seks is een belangrijk onderdeel van ons leven en er is al veel over gesproken en geschreven. In dit boek bespreekt Alain de Botton op een geheel vernieuwde en verfrissende manier onderwerpen zoals overspel, begeerte, pornografie en impotentie vanuit een subjectief standpunt waardoor je nieuwe inzichten krijgt in je al dan niet aanwezige seksleven. Volgens Alain de Botton heeft een succesvol seksleven meer te maken met wat er zich in het hoofd van de mens afspeelt dan in zijn lichaam.


Roman Krznaric – Werk vinden dat bij je past
In de standaard loopbaanboeken vindt je vooral veel populaire psychologie en adviezen over het opstellen van een cv. Werk vinden dat bij je past gaat veel verder dan dat. Het plaatst het zoeken naar de voor jou beste baan in een sociologisch, historisch en literair kader, en Krznaric betrekt zelfs film en filosofie bij dit onderwerp. Ook raadt hij je aan breder te zoeken dan je voorheen misschien hebt gedaan, zonder in een doolhof aan keuzemogelijkheden te verdwalen. Verder laat hij zien welke concrete stappen je nog moet nemen om je ambities waar te maken en die bevredigende carrière voor jezelf te creëren waar je zo naar verlangt.

John Armstrong – Minder piekeren over geld
In de meeste boeken die over geld gaan, wordt ingegaan op het verkrijgen van nog meer geld of het leren omgaan met minder. Wetenschapper John Armstrong zet deze traditionele manier van denken op zijn kop en onderzoekt onze eigenlijke houding ten aanzien van geld.
• Hoe motiveert geld ons?
• Op wat voor manier jaagt het ons angst aan?
• Wat doet het met onze identiteit?
Minder piekeren over geld geeft antwoord op al deze vragen.

Tom Chatfield – Floreren in het digitale tijdperk
In het laatste decennium heeft de vooruitgang in de digitale media het aanzien van onze wereld compleet veranderd. Tom Chatfield beantwoordt in Floreren in het digitale tijdperk niet alleen de vraag hoe het is om in een digitale eeuw te leven, maar ook hoe we dat op een goede manier kunnen doen. Zijn verhaal is niet somber, maar ook niet jubelend. Hij wilde vooral een praktische gids schrijven waarin de vragen beantwoord worden die we in deze tijd moeten stellen, en hoe we te midden van alle veranderingen onze menselijkheid kunnen behouden.

John–Paul Flintoff – De wereld veranderen
In dit boek brengt John-Paul Flintoff ideeën van Tolstoj, Gandhi en Sartre bijeen. Hij speelt met het idee dat we grote doelen in stukjes kunnen opsplitsen. Dit is een uitstekend moment om daarmee te beginnen. Het boek inspireert je hierin en geeft je de moed de wereld waarin we leven ook daadwerkelijk te veranderen.
Philippa Perry – Bij je verstand blijven
In haar boek helpt Philippa Perry je bij je verstand te blijven. Aan de hand van casestudy’s, praktische oefeningen en persoonlijke verhalen helpt het boek je je emotionele balans (terug) te vinden. Ze hanteert daarbij technieken die op mindfullness gericht zijn. Daarnaast moedigt ze je ook aan meer eerlijkheid in je relaties te brengen, je hersenen te blijven uitdagen en aldoor optimistisch te blijven.

Lof over The School of Life

  1. "Een toekomstgericht initiatief om eigenwaarde te bevorderen dat kijkt naar de oude geschiedenis voor zijn inspiratie” – Independent on Sunday Magazine (UK)
  2. "Wij leven zonder de handleiding. Misschien vanaf nu niet meer.” – IrishTimes.com

The School of Life op LIFE!

Op 1 december vindt in de Beurs van Berlage het evenement LIFE! plaats. De beste filosofische programma's en sprekers komen bij elkaar om je aan het denken te zetten. Op dit evenement zullen de meeste auteurs van The School of Life aanwezig zijn.

Nieuwsgierig geworden naar LIFE! ? Klik hier voor meer informatie.


Het moderne leven: LIFE! Het moderne leven: LIFE!