Discussietips bij In de zee zijn krokodillen

Discussietips bij <em>In de zee zijn krokodillen</em>

Discussietips bij Fabio Geda - In de zee zijn krokodillen

Enayatollah Akbari wordt op de verkeerde plek en op het verkeerde moment geboren. Ook al is hij een kind niet groter dan een geit en blinkt hij uit in het Buzul-bazi-spel, op een dag is hij zijn leven niet meer zeker. Zijn moeder neemt hem mee naar Pakistan, waar ze hem alleen achterlaat.
Uit deze tragische daad van liefde komt de ongelooflijke reis voort die Enayatollah via Iran, Turkije en Griekenland naar Italië voert. Een odyssee vol waaghalzerij waarbij hij de slechte maar ook de goede kant van de mens leert kennen.

1. Is het voorstelbaar dat een moeder haar kind in een vreemd land achterlaat?

2. In het begin van het boek wordt Enayatollah’s leraar op de basisschool doodgeschoten door de Taliban. Hoe moeilijk is het voor ons om ons voor te stellen dat het er daadwerkelijk zo aan toegaat in Afghanistan?

3. Wat vind je van de dialogen tussen Fabio en Enayat? Komen die het verhaal ten goede of zijn ze storend?

4. Zou jij, als je Enayatollah was, naar Iran zijn gegaan?

5. Op pagina 92 twijfelt Enayatollah tussen terugkeren naar Nava of weer de onzekerheid van Iran. Wat zou jij kiezen? Zou jij op basis van de situatie in Ghazni dezelfde keuze als Enayatollah maken?

6. Enayat beschrijft alle gruwel heel zakelijk, klinisch. Hij oordeelt niet en benadert de zaken zelden emotioneel (denk bijvoorbeeld aan de Bengalees die onderweg naar Turkije in de bergen overlijdt).
Ervaar je als lezer de gruwelheden daardoor intenser of juist niet?

7. De jongens in Griekenland halen op een gegeven moment een geintje uit met Enayatollah. Hoe belangrijk is humor om zware tijden te doorstaan?

Meer lezen en bestellen