Voetlicht

Voetlicht

Voetlicht, de nieuwe roman van Marieke van der Pol

Alles kon, alles mocht – en alles moest.

In de verwarring van de jaren zeventig, als de kruitdampen van de jaren zestig amper zijn opgetrokken, zoekt de jonge Vero naar haar rol in het leven. Ze wil vrij zijn en haar burgerlijke achtergrond ver achter zich laten. Haar zoektocht begint op de Amsterdamse toneelschool, waar – na Aktie Tomaat – een nieuwe stijl van acteren wordt onderwezen. Als ze de excentrieke en libertijnse Brak ontmoet, denkt ze haar richting te hebben gevonden. Maar een vrij leven heeft zijn prijs.

In deze trefzekere bildungsroman schetst Marieke van der Pol de hardnekkige pogingen van een jonge vrouw om vorm te geven aan haar leven, eerst in Amsterdam en uiteindelijk in Israël, waar ze wordt geconfronteerd met een volkomen andere werkelijkheid.

'De schrijfster geeft elk personage een eigen, vaak vermakelijke theatrale stem' -Volkskrant

'Een waarachtige en bij vlagen ook ontroerende roman' - NRC Handelsblad

'van der Pol omzeilt de clichés en gunt de lezer een fascinerend kijkje achter de schermen. De hysterische regisseuse vormt een hilarisch hoogtepunt.' - Parool

Marieke van der Pol

Marieke van der Pol (Amsterdam, 1953) had al een succesvolle carrière als actrice en scenariste (oa. De Tweeling, Bruidsvlucht ) achter de rug toen ze begon met het schrijven van romans. Haar debuut Bruidsvlucht (2008) won de Academica Debutantenprijs en was een bestseller in meerdere landen.

Lees meer