Louis Paul Boonjaar begonnen

Louis Paul Boonjaar begonnen

Een eerbetoon aan een grootse schrijver

Louis Paul Boon, schrijver, schilder en rebel, werd geboren op 15 maart 1912 in Aalst. In 2012 zou hij 100 jaar geworden zijn. Op deze dag vond dan ook de aftrap het feestjaar Boon! 2012 plaats.

De activiteiten in het Louis Paul Boonjaar

Tal van literaire en culturele organisaties plannen van maart tot oktober diverse activiteiten. Zo loopt er van maart tot september een dubbeltentoonstelling over Boon en zijn werk in het Stadsmuseum van Aalst en het Antwerpse Letterenhuis en stelt cc De Werf Boons Fenomenale Feminateek opnieuw tentoon.

Boon! 2012 wil ervoor zorgen dat Louis Paul Boon ontdekt, gelezen of herlezen wordt. En vooral dat jonge mensen geprikkeld worden door Boons literaire en kunstzinnige gedachtegoed.

Uitgebreide informatie over alle activiteiten is hier te vinden.

Verzameld werk

Louis Paul Boon was een veelzijdig kunstenaar die niet alleen romans, maar ook poëzie, hoorspelen, literaire kritieken, reportages en cursiefjes schreef en die heel zijn leven als plastisch kunstenaar werkte. In zijn literaire werk evolueerde Boon van anarchistisch communist tot een
individualistisch socialist. Zijn latere werk getuigt eerder van sociale geschiedschrijving. Maatschappelijk engagement vormt de rode draad door zijn oeuvre. Hij was een voorvechter van de arbeidersklasse.

Sinds 2005 wordt zijn Verzameld werk in 24 delen gepubliceerd door uitgeverij De Arbeiderspers. Het project is een succes. Boon wordt niet enkel gelezen door een select publiek van literatuurwetenschappers- en kenners. Romans als Mijn kleine oorlog (1947), De bende van Jan de Lichte (1957) en De paradijsvogel (1958) weten ook een nieuw leespubliek aan te spreken. Het onderzoek van zijn werk wordt verzorgd en ondersteund door het Louis Paul Booncentrum aan de Universiteit Antwerpen en het Louis Paul Boon Genootschap in Aalst. Boons boeken worden ook nog steeds vertaald en gelezen in het buitenland. Redenen te over dus om de schrijver tijdens dit feestjaar met luister te herdenken.

Alle leverbare boeken van Louis Paul Boon.