Jubileumjaar Marion Bloem

Jubileumjaar Marion Bloem

2012 is het jubileumjaar van Marion Bloem.

foto door Ivan Wolffers foto door Ivan Wolffers

Op 24 augustus a.s. wordt Marion Bloem zestig en is ze veertig jaar schrijfster. In dit kroonjaar waarin ze honderd wordt, verschijnen maar liefst drie boeken van haar hand. op 30 augustus verschijnt de ijzersterke nieuwe roman Een meisje van honderd, begin mei verscheen het een prachtige fullcolour reisboek over Bali Het Bali van Bloem en op dit moment ligt in de winkel een eenmalige goedkope uitgave van haar klassieker Geen gewoon Indisch meisje.

Verschijnt 30 augustus

Een meisje van honderd

Een meisje van honderd vertelt het levensverhaal van Moemie, een meisje dat dingen ziet die anderen ontgaan. Dat is haar gave en haar noodlot. Moemie verliest haar ouders en familie door de rituele zelfmoord van het vorstenhuis op Bali in 1906. De rest van haar leven is ze op zoek naar iets of iemand die het gemis van haar verwanten kan opvullen. Ze wordt opgenomen in een gezin dat haar helderziendheid nodig heeft om geesten uit hun huis te verjagen. Moemie en de nazaten van de adoptiefamilie worden gevolgd in heden en verleden in een caleidoscopisch verteld familie-epos. Dit rijke boek voert de lezer langs honderd jaar geschiedenis: van het koloniale verleden, wereldoorlogen, Japanse gevangenenkampen en het onafhankelijke Indonesië tot aan de skypende Indische oma’s in het heden.
Dit jaar wordt Marion Bloem zestig, en ze is veertig jaar schrijfster. In dit kroonjaar verschijnt deze roman, verscheen eerder Het Bali van Bloem (in mei) en een eenmalige goedkope uitgave van haar klassieker Geen gewoon Indisch meisje (juni). Een meisje van honderd verschijnt augustus.

Schitterend panopticum van honderd jaar Indisch- Nederlandse geschiedenis
Marion Bloem in topvorm

Het Bali van Bloem

Een aanrader voor de liefhebber, de reiziger én de leunstoelgenieter.

Voor Marion Bloem is Bali al sinds 1977 het eiland waar ze tot rust komt en ongestoord kan schrijven. In de vijfendertig jaar die sindsdien voorbij zijn gegaan, heeft ze het eiland zien veranderen. Bloems liefde voor de unieke cultuur, de hartelijke bevolking en de verdraagzaamheid die ervoor zorgde dat Bali een knooppunt van invloeden werd, bleef al die tijd overeind.
Bloem wil haar Bali delen met haar lezers. In Het Bali van Bloem zijn zestien verhalen opgenomen die ze in de loop der jaren schreef, maar ook nieuwe stukken. Daarnaast bevat het boek een schatkamer aan informatie over de geschiedenis, religie, cultuur, invloed van toerisme, het milieu, praktische adviezen voor wie het paradijselijke eiland bezoekt, en een selectie familierecepten. De foto’s uit het archief van haar man Ivan Wolffers maken deze bundel helemaal af.

De persoonlijke verhalen in combinatie met de informatieve teksten en sfeervolle foto´s geven een levendig beeld van Bali waardoor je het eiland voelt, ruikt, proeft, en Bali tastbaar wordt zonder dat de magie verloren gaat. Een aanrader voor de liefhebber, de reiziger én de leunstoelgenieter.

Tijdelijk slechts € 4,95!

Geen gewoon Indisch meisje

De zusjes Sonja en Zon zijn in vele opzichten elkaars tegenpolen. Vooral de manier waarop ze met hun afkomst omgaan. Sonja is aangepast aan Holland en wil dan ook niet herinnerd worden aan haar Indische afkomst. Zon daarentegen droomt weg bij verhalen van haar vader over vroeger.

In Geen gewoon Indisch meisje laat Marion Bloem de spanningen zien tussen de Indische thuisomgeving en de Hollandse buitenwereld. Maar vooral heeft Marion Bloem met deze roman een krachtige stem gegeven aan de tweede generatie Indische Nederlanders.

Zie ook:

Marion Bloem op Twitter: @marionbloem
Marion Bloem op Facebook
www.marionbloem.nl