Discussietips bij De groep

Discussietips bij <em>De groep</em>

De groep

Negen jonge vrouwen vormen in de jaren dertig van de vorige eeuw de Ivory Tower Group. Eenmaal afgestudeerd aan Vassar zoeken ze samen hun weg in het leven en in de grote stad. De groep beschrijft hun vriendschappen, hun relaties, carrières, successen en mislukkingen in de zeven jaar na hun afstuderen. McCarthy laat zien hoe de progressieve instelling waarmee de jonge vrouwen de universiteit verlaten in feite weinig meer is dan een verhuld elitair bewustzijn. Ondanks hun idealen zwichten de vrouwen bijna allen voor de American Way of Life.

 • 'Een boek dat nog niets aan actualiteit verloren heeft.' – Joke J. Hermsen
 • 'Een prachtig, haarscherp portret van acht vrouwenlevens. Om steeds weer te lezen.' – Sandra Heerma van Voss
 • 'Geestig en scherp portret van een generatie; de vrouwelijke pendant van Mad men. Een van mijn all time favorites.' – Marja Pruis
 • Het boek verscheen eerder in het Nederlands bij Meulenhoff en bij A.W. Bruna en is al door drie generaties vrouwen geprezen. Voor de uitgave van de Arbeiderspers in 2011 is de vertaling gemoderniseerd door Baukje Brugman.

  De groep heeft een een eigen groep binnen Facebook. Lees hier de laatste nieuwtjes over De groep en deel uw leeservaring met anderen.

  Redacteur Michele Hutchison over De groep

  Het viel me op dat Betty Draper van Mad Men De groep leest als verwijzing (van de producent /directeur) aan haar eigen verlangens naar vrouwelijke emancipatie. Betty Draper is een voorbeeldig jaren-50/60 huisvrouw compleet met bijhorend kapsel en keukenschort. Ze droomt van ontsnapping, passie en van zelfverwezenlijking als spannende vrouw terwijl van haar gedroomde carrière en ambities nooit iets is gekomen, ze blijft afhankelijk van haar succesvolle man.

  De emancipatie van de vrouw was zeker al op volle gang in de tijd van Mary McCarthy. In 1963 was haar geweldige nieuwe roman De groep meteen een grote hit. Het strijden naar onafhankelijkheid van de vrouwen van de jaren 30 was herkenbaar voor de vrouwen van de jaren 60, en dat is het vandaag de dag nog steeds.

  ‘Zonder De groep was er nooit een Sex and the City geweest.’ schreef de Britse krant The Independent. Download hier een PDF met het betreffende voorwoord van Candace Bushnell en het eerste hoofdstuk van het boek.

  Vragen voor leesclubs:

  1. In het boek hebben de verschillende vrouwen een duidelijk beeld over wat er van ze verwacht wordt. Is het terecht dat ze ondanks hun ambities zich schikken naar de verwachtingen die hun omgeving voor ze heeft? Zou u hetzelfde doen?
  2. De levens van de vrouwen in De groep spelen zich af ten tijde van de crisis. Het aanzien van de elite is gekelderd en ook zij moeten zich aanpassen aan een leven wat armer is. Door dit verlies van geld verdwijnt voor een deel ook de heersende elitaire moraal. Vind je dat de hoofdpersonen goed omgaan met dit gezichtsverlies? Waarom wel/niet. Waarin uiten zich eventuele aanpassingsproblemen die de hoofdpersonen naar aanleiding hiervan ondervinden?
  3. Ook de mannen in het boek kampen met bepaalde idealen. Zo lijkt Harold in zijn huwelijk met Kay zijn toekomstdroom te willen verwezenlijken. Toch blijft hij met andere vrouwen slapen. Voelt hij zich hier schuldig over? Is zijn huwelijk uiteindelijk wat hij er van verwachtte?
  4. De mannen in het boek lijken de vrouwen vaak als een soort gebruiksvoorwerpen te zien. Dit beeld komt ook in de serie Man Men terug. Is dit iets wat onvermijdelijk was, gezien het beeld van vrouwen dat in die tijd heerste? Vind je dat de vrouwen dit gedrag zelf in de hand werken of juist niet? Leg uit.
  5. Kay zegt (p.103) een sterke haat voor arme mensen te hebben. Waar komt deze haat volgens u vandaan?
  6. De vrouwen denken erg makkelijk over liefde. Zo denk Dottie (p. 186) dat ze van Dick houdt nadat ze eenmaal het bed met hem heeft gedeeld. Vind je dit realistisch? Is onze kijk op liefde erg veranderd of bent u van mening dat dit beeld van de liefde nog steeds heerst; waar blijkt dat wel of niet uit?
  7. Spreekt uit het boek een feministische houding van de schrijfster? Hoe en waarom wel/niet?
  8. Veel van de hoofdpersonen wisselen hun idealen in voor het burgerlijke leven. Vind je dat ze dit te makkelijk doen? Zou u dat zelf doen?
  9. De vrouwen vertonen onderling een sterke concurrentie strijd. Uit welke passage uit het boek blijkt dit het meest? Is deze rivaliteit onder vrouwen normaal? Waarom wel/niet?
  10. Zou je net als Polly je vader in huis nemen? (p. 338)
  11. Uiteindelijk lijkt enkel Lakey het geluk gevonden te hebben. Wat zegt dit over de levens van de andere personages? En over de mening van de schrijfster?

  Meer informatie over De groep op de website van De Arbeiderspers en informatie om het boek te bestellen vindt u hier.