Christiaan Weijts wint de BNG Literatuurprijs met Euforie

Christiaan Weijts wint de BNG Literatuurprijs met <em>Euforie</em>

Christiaan Weijts wint de BNG Literatuurprijs voor Euforie

Op donderdag 7 februari maakte de jury bekend dat de BNG Literatuurprijs 2012 gaat naar Christiaan Weijts naar aanleiding van Euforie! De BNG Nieuwe Literatuurprijs is een oeuvreprijs voor auteurs jonger dan 40 jaar en de jury, onder voorzitterschap van de burgemeester van Steenwijkerland, Marja van der Tas, bestond dit jaar uit Han Ceelen (De Morgen), Daniëlle Serdijn (de Volkskrant), Jeroen Vullings (Vrij Nederland) en Ward Wijndelts (NRC).

Deze prijs is niet de enige lof die Weijts krijgt voor zijn roman; Euforie staat ook op de longlist van de Libris Literatuur Prijs en de longlist van de Gouden Boekenuil.

Uit het juryrapport

'Christiaan Weijts vergast ons in zijn vierde roman Euforie op ruim vierhonderd duizelingwekkende pagina's, waarin het sleutelwoord confrontatie heet. Euforie is een verhaal van deze tijd (met een Al-Qaida-aanslag in Den Haag, moderne relaties, nieuwerwetse electronica) en tegelijkertijd bezingt deze rijke, erudiete roman het Bildungsideal - dat tegenwoordig ten onrechte voor achterhaald doorgaat. Steeds laat Weijts, via zijn personages, zien hoe het (artistiek) ideaal botst op de (maatschappelijke) werkelijkheid. In een tijd waarin de massa de maat der dingen is, toont Euforie dat het klassieke ideaal nog kan bestaan: in de geest van een compromisloze enkeling. Van meet af aan, vanaf zijn debuut Art. 285b (2006) toont Weijts zich een gerijpte schrijver. Maar in Euforie pakt hij uit met zo'n ideeënrijkdom, zo'n typering van onze, post-9/11-tijd (en van de voorbije, hedonistische jaren negentig), zo'n haviksoog als het gaat om menselijke relaties, zo'n alles omspannende compositie, zo'n begenadigde pen, dat we binnen de huidige literaire conjunctuur hier te lande kunnen spreken van onnederlands. Een geuzennaam.'

Een roman over scheppen en vernietigen

Euforie gaat over een generatie die in de jaren negentig opgroeide in de explosieve bloei van technologie, welvaart, vliegreizen, party's, globalisering, en die nu op grenzen stuit.

Nieuwsgierig? Lees hier meer over Euforie