Leesclubs

Discussietips bij <em>De groep</em>

De groep

Negen jonge vrouwen vormen in de jaren dertig van de vorige eeuw de Ivory Tower Group. Eenmaal afgestudeerd aan Vassar zoeken ze samen hun weg in het leven en in de grote stad. De groep beschrijft hun vriendschappen, hun relaties, carrières, successen en mislukkingen in de zeven jaar na hun afstuderen. McCarthy laat zien hoe de progressieve instelling waarmee de jonge vrouwen de universiteit verlaten in feite weinig meer is dan een verhuld elitair bewustzijn. Ondanks hun idealen zwichten de vrouwen bijna allen voor de American Way of Life.

 • 'Een boek dat nog niets aan actualiteit verloren heeft.' – Joke J. Hermsen
 • 'Een prachtig, haarscherp portret van acht vrouwenlevens. Om steeds weer te lezen.' – Sandra Heerma van Voss
 • 'Geestig en scherp portret van een generatie; de vrouwelijke pendant van Mad men. Een van mijn all time favorites.' – Marja Pruis
 • Het boek verscheen eerder in het Nederlands bij Meulenhoff en bij A.W. Bruna en is al door drie generaties vrouwen geprezen. Voor de uitgave van de Arbeiderspers in 2011 is de vertaling gemoderniseerd door Baukje Brugman.

  De groep heeft een een eigen groep binnen Facebook. Lees hier de laatste nieuwtjes over De groep en deel uw leeservaring met anderen.

  Redacteur Michele Hutchison over De groep

  Het viel me op dat Betty Draper van Mad Men De groep leest als verwijzing (van de producent /directeur) aan haar eigen verlangens naar vrouwelijke emancipatie. Betty Draper is een voorbeeldig jaren-50/60 huisvrouw compleet met bijhorend kapsel en keukenschort. Ze droomt van ontsnapping, passie en van zelfverwezenlijking als spannende vrouw terwijl van haar gedroomde carrière en ambities nooit iets is gekomen, ze blijft afhankelijk van haar succesvolle man.

  De emancipatie van de vrouw was zeker al op volle gang in de tijd van Mary McCarthy. In 1963 was haar geweldige nieuwe roman De groep meteen een grote hit. Het strijden naar onafhankelijkheid van de vrouwen van de jaren 30 was herkenbaar voor de vrouwen van de jaren 60, en dat is het vandaag de dag nog steeds.

  ‘Zonder De groep was er nooit een Sex and the City geweest.’ schreef de Britse krant The Independent. Download hier een PDF met het betreffende voorwoord van Candace Bushnell en het eerste hoofdstuk van het boek.

  Vragen voor leesclubs:

  1. In het boek hebben de verschillende vrouwen een duidelijk beeld over wat er van ze verwacht wordt. Is het terecht dat ze ondanks hun ambities zich schikken naar de verwachtingen die hun omgeving voor ze heeft? Zou u hetzelfde doen?
  2. De levens van de vrouwen in De groep spelen zich af ten tijde van de crisis. Het aanzien van de elite is gekelderd en ook zij moeten zich aanpassen aan een leven wat armer is. Door dit verlies van geld verdwijnt voor een deel ook de heersende elitaire moraal. Vind je dat de hoofdpersonen goed omgaan met dit gezichtsverlies? Waarom wel/niet. Waarin uiten zich eventuele aanpassingsproblemen die de hoofdpersonen naar aanleiding hiervan ondervinden?
  3. Ook de mannen in het boek kampen met bepaalde idealen. Zo lijkt Harold in zijn huwelijk met Kay zijn toekomstdroom te willen verwezenlijken. Toch blijft hij met andere vrouwen slapen. Voelt hij zich hier schuldig over? Is zijn huwelijk uiteindelijk wat hij er van verwachtte?
  4. De mannen in het boek lijken de vrouwen vaak als een soort gebruiksvoorwerpen te zien. Dit beeld komt ook in de serie Man Men terug. Is dit iets wat onvermijdelijk was, gezien het beeld van vrouwen dat in die tijd heerste? Vind je dat de vrouwen dit gedrag zelf in de hand werken of juist niet? Leg uit.
  5. Kay zegt (p.103) een sterke haat voor arme mensen te hebben. Waar komt deze haat volgens u vandaan?
  6. De vrouwen denken erg makkelijk over liefde. Zo denk Dottie (p. 186) dat ze van Dick houdt nadat ze eenmaal het bed met hem heeft gedeeld. Vind je dit realistisch? Is onze kijk op liefde erg veranderd of bent u van mening dat dit beeld van de liefde nog steeds heerst; waar blijkt dat wel of niet uit?
  7. Spreekt uit het boek een feministische houding van de schrijfster? Hoe en waarom wel/niet?
  8. Veel van de hoofdpersonen wisselen hun idealen in voor het burgerlijke leven. Vind je dat ze dit te makkelijk doen? Zou u dat zelf doen?
  9. De vrouwen vertonen onderling een sterke concurrentie strijd. Uit welke passage uit het boek blijkt dit het meest? Is deze rivaliteit onder vrouwen normaal? Waarom wel/niet?
  10. Zou je net als Polly je vader in huis nemen? (p. 338)
  11. Uiteindelijk lijkt enkel Lakey het geluk gevonden te hebben. Wat zegt dit over de levens van de andere personages? En over de mening van de schrijfster?

  Meer informatie over De groep op de website van De Arbeiderspers en informatie om het boek te bestellen vindt u hier.

  Andere tips

  • Discussietips bij <em>Rachel of het mysterie van de liefde</em>

   Discussietips bij Rachel of het mysterie van de liefde

   Rachel, of het mysterie van de liefde van Geert Kimpen is een Praags liefdesverhaal, geïnspireerd op oude Joodse legenden. Verhalen vol diepe inzichten over het leven en de liefde, die zonder uitzondering gaan over wat mensen ten diepste drijft.

  • Discussietips bij <em>De Parvenu</em>

   Discussietips bij De Parvenu

   Hugo Stadman, begin dertig, is private banker in Amsterdam. Hij wil hogerop en met het aanstaande lidmaatschap van eht prestigieuze Rozengenootschap lijkt dat hem te lukken. Hij heeft echter veel te verbergen: zijn afkomst, maar ook zijn bepaald niet chique handel en wandel.

  • Discussietips bij <em>In de zee zijn krokodillen</em>

   Discussietips bij In de zee zijn krokodillen

   'Je weet nooit wat het leven van het ene op het andere moment met je uithaalt,' is een uitspraak van de tienjarige Enayatollah Akbari. Zijn moeder laat hem alleen achter in Pakistan, waarna hij een reis maakt die hem uiteindelijk in Italië brengt. Een reis die ieder voorstellingsvermogen tart en die prachtig is opgetekend door de Italiaanse romancier Fabio Geda in In de zee zijn krokodillen.

  • Discussietips bij <em>Gebroken licht</em>

   Discussietips bij Gebroken licht

   Dit aangrijpende verhaal begint op een winternacht in 1964, als de arts David Henry door een sneeuwstorm genoodzaakt wordt zelf zijn vrouw te begeleiden bij de bevalling van hun tweeling. Zijn zoon, die als eerste wordt geboren, is helemaal gezond, maar David ziet direct dat zijn dochter het syndroom van Down heeft. In een fractie van een seconde neemt hij een beslissing die hen allen levenslang zal achtervolgen...

  • Discussietips bij <em>Een Russische roman</em>

   Discussietips bij Een Russische roman

   Als Emmanuel Carrère op het punt staat naar Rusland te vertrekken voor een filmreportage over een Hongaarse boer, ontmoet hij Sophie: het is de start van een heftige liefde. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt een Hongaarse boer geronseld door de Wehrmacht. In 1944 wordt hij door het Rode Leger krijgsgevangen gemaakt, waarna hij wordt opgenomen in een psychiatrisch hospitaal in het Russische stadje Kotelnitsj. Pas na 56 jaar wordt zijn onterechte aanwezigheid in het ziekenhuis bij toeval ontdekt. Eindelijk kan hij gerepatrieerd worden naar zijn geboorteland, Hongarije. Deze twee gegevens komen samen in Een Russische roman van Emmanuel Carrère.

  • Discussietips bij <em>De overgave</em>

   Discussietips bij De overgave

   Texas 1836 – een groep jonge Comanche-indianen overvalt het fort van de pioniersfamilie Parker. Granny, de moeder van het gezin, moet toezien hoe haar kinderen en kleinkinderen worden ontvoerd. De vrouw overleeft het ondraaglijke op pure wilskracht.

  • Discussietips bij <em>Contrapunt</em>

   Discussietips bij Contrapunt

   Hangend over een grote tafel en bevangen door een grimmige eenzaamheid bestudeert een vrouw de Goldbergvariaties van Johann Sebastian Bach...

  • Discussietips bij <em>Een huishouden</em>

   Discussietips bij Een huishouden

   De zussen Ruth en Lucille groeien op in het fictieve plaatsje Fingerbone in het Amerikaanse Idoha. Ze worden opgevoed door hun grootmoeder, later door twee onhandige oud-tantes die dat eigenlijk niet aankunnen...